אנמיה היא השלב השלישי והאחרון של התפתחות חוסר ברזל, שבו מאגרי הברזל מתרוקנים וגם ייצור ההמוגלובין נפגע. כאשר ריכוז ההמוגלובין יורד, תאי הדם האדומים הנורמליים יוחלפו בהדרגה בתאים קטנים מהרגיל (מיקרוציטיים) ובעלי צבע חיוור (היפוכרומיים) המכילים ריכוז נמוך יחסית של המוגלובין. רמות הברזל המומלצות משתנות בהתאם לגיל, למין ולמצב הבריאותי. בד”כ מתקיים איזון “בריא” בין אספקת הברזל מהמזון לבין דרישות הברזל של גופינו.
מצבי חוסר בברזל שאינם מטופלים כראוי עלולים להתפתח ולהשפיע בטווח הארוך על בריאות הגוף. תסמינים כגון עייפות, תשישות, עצבנות, כאבי ראש ופגיעה ביכולת הריכוז עלולים להשפיע על התפקוד שלנו בעבודה או בלימודים, ולפגוע משמעותית באיכות החיים.
חוסר איזון בין הצריכה והביקוש לברזל בגוף יכול לנבוע מכמה סיבות ולהוביל בסופו של דבר גם לחוסר בברזל.
ניתן למצוא ברזל הן במוצרים מן החי והן במזונות מהצומח. ברזל ממוצרים מן החי נספג בגוף טוב יותר מאשר ברזל ממזונות מהצומח, לכן בקרב צמחונים וטבעונים יש סבירות גבוהה יותר לחוסר בברזל. בחירה נכונה של המזונות שאותם צורכים יכולה לעזור לשמור על רמות הברזל.